TBTC sisteminin özellikleri.

Muhammad
5 min readOct 31, 2020

--

tBTC, kullanıcılar için önemli olan birkaç yeni tasarım özelliğini kullanır. Bunlardan dördü aşağıda açıklanacaktır: TDT, Parti Sistemi, Rastgele Saklama İşaretçileri ve Eşik İmzaları.

Para Yatırma Jetonu TBTC (TDT)

TBTC Para Yatırma Jetonu (TDT), bir kullanıcı bir para yatırma talebinde bulunduğunda üretilen bir NFT jetonudur. TDT, TBTC’ye eşdeğer ERC-721 standart tanımlayıcısıdır. Bitcoin blok zincirindeki UTXO depozitosunun sahipliğini temsil eder.

TBTC mevduatları bloke edilebilir ve blokajı kaldırılabilir. Bloke depozito, yalnızca depozitonun sahibi tarafından karşılık gelen TDT ile kullanılabilir. Her TDT, kendisini oluşturan bireysel depozitoya özgüdür ve bu depozitoyu 6 aya kadar kullanma hakkına sahiptir.

Depozito, SPV Relay tarafından tamamen doğrulandıktan sonra, TDT sahibi geri ödeme talebinde bulunabilir. Komisyonları ödedikten sonra, Bitcoin ağındaki depozitoya karşılık gelen UTXO’yu elden çıkarır.

TDT ve TBTC birbirinin yerine kullanılabilir; özel bir akıllı sözleşme kullanarak, TDT’yi TBTC ile değiştirebilirsiniz ve bunun tersini de yapabilirsiniz:

TDT'yi göndererek TBTC oluşturur.
Bir TBTC gönderirsiniz, bu jetonu yakar ve ilgili TDT'yi döndürür.

Engellenen bir BTC depozitosunu kullanmak için TDT gereklidir. O olmadan, BTC’nizi geri alamazsınız.

TDT tokenleri herhangi birine aktarılabilir. Sahipler bunları takas etmeyi veya başka bir yerde teminat olarak kullanmayı seçebilirler.
Dolandırıcılık veya teminat sorunları olması durumunda, TDT sahibi TBTC’de garantili tazminat alır ve bu da bir grup imzalayan tarafından BTC tarafından desteklenir. Depozito, sona erme tarihinden sonra başka bir hesap tarafından geri alınırsa, TDT sahibi TBTC’de garantili tazminat alır (azaltılmış komisyon). TDT sahibi, parayı kullanan başka bir kullanıcı yoksa 6 aylık süre dolduktan sonra bile depozitosunu BTC ile değiştirebilir.

1 BTC depozitosunun çalınması 0,001 BTC depozitosundan daha kritik olduğundan, ilki muhtemelen yeniden yapılanma saldırılarına daha duyarlıdır. Bir NFT olan TDT tokenleri, BTC’yi teminat olarak kullanan uygulamalar için çok önemli olan bu riski değerlendirmemize izin veriyor. Herhangi bir TDT sahibinin riskleri bağımsız olarak değerlendirmesi gerekecektir. Bir TDT’yi destekleyen bir depozitoya yapılan saldırılar, arz-sabitlenmiş para biriminin tamamını değil, yalnızca o TDT’nin sahibini etkilemelidir. Bu nedenle, TDT’ler risk izolasyonu pahasına fayda sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Lotlar ve lot boyutları

TBTC’deki mevduatlar için lotlar kullanılır. Keep ekibi, sistemi verimli ve yönetilebilir hale getirmek için çok sayıda sabit boyut kullanmaya karar verdi. Bir yatıran, mevcut lot büyüklüklerinin desteklediğinden daha fazla BTC yatırmak istiyorsa, birden fazla para yatırma talebi oluşturmalıdır. Bu, farklı imzalayan gruplarının her bir depozitoyu imzalamasına olanak tanıyarak, aynı anda imzalayan gruplarını birbirine bağlamayı kolaylaştırır ve tüm sistemi, imzalayan gruplarına yönelik izole saldırılardan veya bunların suistimalinden izole eder.

Bu yaklaşımın, kullanıcıların aşina olması gereken önemli çıkarımları vardır.
Her depozito, standart lot boyutlarından biriyle eşleşmelidir
Sistem, tüm fazla ödeme veya eksik ödeme durumlarını ele alır.

Kullanıcı, standart para yatırma boyutundan daha fazla veya daha küçük bir miktar yatırırsa, sistem bunu hatalı kullanıcı davranışı olarak değerlendirir. Fazla ödeme veya eksik ödemenin sistem üzerindeki ana etkisi, imzalayanların mevduatları gerektiği gibi güvence altına alamamalarıdır. Sistem bu maliyetleri kullanıcıya yansıtacak şekilde tasarlanmıştır.

Yetersiz ödeme durumunda kullanıcı seçilen lot büyüklüğünden daha az bir meblağ yatırır, sistem TBTC elde etmek için kullanılabilecek kanıt oluşturmayacaktır. Kullanıcı, depozitoda bloke edilen BTC’yi kaybeder ve bu daha sonra imzalayanlar arasında bölünebilir.

Kullanıcılar bunun farkında olmalıdır. Örneğin, mevcut tek lot büyüklüğünün 1 BTC olduğu bir durumda, bir kullanıcının her biri 0,5 BTC’lik iki depozito yaparak 1 TBTC talep etmeye çalıştığını hayal etmek kolaydır. Sistem basitçe iki farklı eksik ödeme durumunu tanıdığından, bunu yapan kullanıcı tüm BTC’lerini kaybedecektir. Depozito oluştururken depozito lotunun büyüklüğünün sabit olduğunu ve depozitonun tam olarak bu miktar için doldurulması gerektiğini anlamak çok önemlidir.

Fazla ödeme durumunda, kullanıcı seçilen lot büyüklüğünden daha büyük bir meblağ yatırır, sistem sadece bu miktar karşılığında TBTC’de itfa edilecek standart lot büyüklüğü için kanıt oluşturur. Depozito yatıran tarafından geri ödenmezse, fazla ödeme sistem tarafından durdurulur.

1 BTC lot büyüklüğündeki örnekte, 1,4 BTC depozito yatıran bir kullanıcı, tam olarak 1 BTC (lot büyüklüğüne karşılık gelen miktar) almasına izin veren bir kanıt alacaktır. Artık sistemde fazla depozito var ve 1 TBTC’yi 1,4 BTC ile değiştirme seçeneği olduğu için hızlı bir şekilde geri ödenecek. Bu fazla ödemeyi yapan kullanıcı, diğerleri gibi, 1 TBTC’sini 1 BTC karşılığında kullanabilir, ancak ek 0,4 BTC kaybedilecektir (kullanıcı hatasını fark etmediği ve TBTC’sini 1,4 BTC’lik ilk depozito için çabucak kullanmadığı sürece)

Sistem sadece depozito büyüklüğünün üzerindeki ilk UTXO’yu kabul edecektir. İmza grubuna gönderilen diğer tüm BTC tutulacaktır. Bu nedenle, katılımcıların yalnızca bir UTXO göndermesi zorunludur. Katkıda bulunanlardan birden fazla UTXO’yu kabul etmek, her UTXO’nun bir SPV ve yetkilendirilmiş imza aracılığıyla doğrulanması gerekeceğinden, bazı zincir içi sorunlar ve artan gaz ücretleri gerektirecektir. Toplam UTXO hacmi bilinmese bile, imzalayanların her işlemi imzalamaları için teşvik edilmesi gerekir.

İmzalayanları seçmek için rastgele işaret

Keep ağı, imzalayanları seçmek için güvenilir bir rastgelelik kaynağı gerektirir. BLS Eşik Rölesi buna yardımcı olur.

Bir imzalayan grubu oluşturmak için bir talep yapıldığında, tBTC sistemi, güvenli bir merkezi olmayan rastgele işaretten rastgele bir tohum kullanır. Bu tohum, bir imzalayan grubunun üyelerini seçmenize olanak tanır. Seçilen imzalayanlar, ECDSA genel anahtarının çıktısını veren bir anahtar oluşturma protokolü kullanır. Elde edilen anahtar, daha sonra zincirde yayınlanan bir cüzdan adresi oluşturmak için kullanılır. Bu, imzalayanları seçme aşamasını tamamlar.

Eşik imzalar .

tBTC, anahtarlar oluşturmak için eşik imzaları kullanır. Eşik imzaları, bir grup imzalayıcının birden çok parçaya bölünmüş özel bir anahtardan tek bir genel anahtar oluşturmasına olanak tanır. Bu tür imzalar, imzalayanların bir alt kümesinin tüm imzalayanlar grubu adına bir imza oluşturmasına izin verir. Bu, standart bir multisig kullanmadan gerekli güvenlik düzeyine ulaşmanızı sağlar.

Eşik imzalarının aşağıdaki faydaları vardır:

Bir grup imzalayan oluşturmak daha kolay
Grubun hiçbir üyesine güvenemezsiniz
Grubun neredeyse yarısının dürüst olmamasına veya bir anahtar üretememesine karşı dirençli.

TBTC v1, 3'e 3 imzalayan grupları kullanır; bu, grubun üç üyeden oluştuğu ve üçünün de bir imza oluşturması gerektiği anlamına gelir.

Daha fazla bilgi, araç ve belge için GitHub’ı ziyaret edin.

Güncellemeler ve Ethereum ana ağında yaklaşan tBTC lansmanı için tBTC posta listesine abone olun.

TBTC hakkında daha fazla bilgi edinmek için tanıtım belgesine bakın.

TBTC ve tbtc.js hakkında daha fazla bilgi için Keep #tbtc Discord kanalına katılın ve bizi Twitter’da takip edin.

--

--